De niet-reanimerenpenning

De hulpverlener mag niet op zoek gaan naar de niet-reanimerenpenning, omdat dit tijdverlies betekent. Mensen die wel gereanimeerd willen worden kunnen dan namelijk tekort worden gedaan. Mocht de hulpverlener bij het ontbloten van de borst een niet-reanimerenpenning aantreffen, dan kan hij stoppen met reanimeren. Hij mag ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn.

NietranimerenBetekenis niet-reanimerenpenning
De niet-reanimerenpenning is een (uiterst korte) verklaring dat de persoon niet gereanimeerd wilt worden, die hij/zij om de hals kan dragen. In geval van een hartstilstand zal een hulpverlener deze penning snel zien en weten dat het zijn/haar wil is om niet gereanimeerd te worden.

Iemand kan zijn niet-reanimerenwens ook op een andere manier uiten, zoals
- een schriftelijke wilsverklaring; 
- een tatoeage (meerdere personen hebben de tekst “Ik wil niet worden gereanimeerd” op hun borst laten tatoeëren);
- een ketting met een medaillon waarop “Niet reanimeren” staat;
- een armband waarop staat “Ik wil geen reanimatie”.

De hulpverlener en de niet-reanimerenpenning
In het handboek van het Oranje Kruis staat dat een hulpverlener de reanimatie niet hoeft te starten als de niet-reanimerenpenning aanwezig is. De hulpverlener mag niet op zoek gaan naar de niet-reanimerenpenning, omdat dit tijdverlies betekent. Mensen die wel gereanimeerd willen worden kunnen dan namelijk tekort worden gedaan. Mocht de hulpverlener bij het ontbloten van de borst een niet-reanimerenpenning aantreffen, dan kan hij stoppen met reanimeren. Hij mag ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn.

Stichting Hartsave Altweerterheide